RETİNA DEKOLMANI
RETİNA DEKOLMANI NEDİR?
Retina dekolmanı, retina sinir tabakasının, altındaki destekleyici doku olan retina pigment epiteli (RPE) tabakasından ayrılması durumudur. Retina, gözün arkasında bulunan ve ışığı algılayarak beyne ileten ince bir sinir dokusudur. Retina dekolmanı, acil bir durum olup, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir.
Retina dekolmanı, retina hücrelerini göze oksijen ve besin sağlayan kan damarları tabakasından ayırarak kalıcı görme azlığına neden olur. Bu durumda beslenmesi bozulan retinada kalıcı fonksiyon bozukluğu oluşur.
RETİNA DEKOLMANINDA BELİRTİLER NELERDİR?
Retina dekolmanında ağrı görülmez. Aşağıdaki şikâyetler görülen kişilerde retina dekolmanı olabileceği düşünülmelidir.
- Görüş alanında noktasal uçuşan cisimlerin görülmesi
- Işık çakması (fotopsi)
- Bulanık ve bozuk görme
- Gittikçe azalan çevresel görüş
- Görüş alanında perde benzeri gölge oluşması.
RETİNA DEKOLMANINDA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
-Yaş: Retina Dekolmanı 50 yaş üzerinde daha sık görülür.
-Bir gözde retina dekolmanı olması diğer gözde de retina dekolmanı olma riskini arttırır.
-Ailede retina dekolmanı öyküsü.
Miyopi: Özellikle yüksek miyopide retina dekolmanı riski yükselir. Özellikle miyopi derecesi -6.00 dioptri veya daha yüksek olan kişilerde bu risk önemli ölçüde artmaktadır. Bunun nedeni, miyopik gözlerin daha büyük olmasına bağlı olarak retinada gerginliğin fazla olmasıdır.
-Katarakt ameliyatından sonra risk artmaktadır.
-Geçirilmiş göz yaralanmaları dekolman riskini arttırmaktadır.
-Retinoskizis, üveit veya periferik retinanın incelmesi (kafes dejenerasyonu) dahil daha önce geçirilmiş başka bir göz hastalığı.
NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ?
Retina dekolmanı belirtileri veya semptomları yaşıyorsanız derhal tıbbi yardım almalısınız. Retina dekolmanı, görüşünüzü kalıcı olarak kaybedebileceğiniz tıbbi bir acil durumdur.
RETİNA DEKOLMANININ NEDENLERİ NELERDİR?
Üç farklı retina dekolmanı türü vardır:
Yırtıklı Retina Dekolmanı: En yaygın retina dekolmanıdır. Yırtıktan geçen sıvı retinanın altına kaçarak retinal ayrılmaya neden olur. Retinanın ayrıldığı bölgelerde kan akışı bozulur ve retina kalıcı olarak hasar görür bu da kalıcı görme kaybına neden olur.
Yırtıklı ayrılmanın en yaygın nedeni yaşlanmadır. Yaşlandıkça, gözünüzün içini dolduran ve vitreus olarak bilinen jelöz yapının kıvamı değişebilir, büzülebilir veya daha sıvı hale gelebilir. Normalde vitreus herhangi bir komplikasyon olmadan retina yüzeyinden ayrılır; bu durum arka vitreus dekolmanı (PVD) olarak adlandırılır. Bu ayrılığın bir komplikasyonu yırtılmadır.
Vitreus retinadan ayrılırken, retinayı kuvvetle çekerek retina yırtığı oluşturabilir. Tedavi edilmediği takdirde, sıvı vitreus yırtığın içinden retinanın arkasındaki boşluğa geçerek retinanın ayrılmasına neden olur.
Traksiyonel Retina Dekolmanı: Retina yüzeyinde oluşan fibrozis (skar dokusu) nedeniyle retinanın çekilmesi ve ayrılması durumudur. Traksiyonel ayrılma tipik olarak diyabeti veya diğer rahatsızlıkları iyi kontrol edemeyen kişilerde görülür.
Eksüdatif Retina Dekolmanı: Bu tip ayrılmada retinanın altında sıvı birikir ancak retinada herhangi bir delik veya yırtık yoktur. Eksüdatif dekolman (santral seröz retinopati), yaşa bağlı makula dejenerasyonu, göz yaralanması, tümörler veya inflamatuar bozukluklardan kaynaklanabilir.
RETİNA DEKOLMANININ TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?
Retina dekolmanının teşhisi, kapsamlı bir göz muayenesi ve bazı özel testler ile yapılır. İşte teşhis sürecinde kullanılan başlıca yöntemler:
- Göz Dibi (Fundus) Muayenesi:
- Oftalmoskopi: Göz doktoru, genişletilmiş (dilate edilmiş) göz bebeklerinden gözün arka kısmını (retina) incelemek için bir oftalmoskop kullanır. Bu şekilde; retina dekolmanını, retina yırtıklarını veya deliklerini görmek mümkündür.
- Biomikroskopi (Slit Lamp Muayenesi): Gözün ön ve arka segmentlerini incelemek için kullanılan bu mikroskopla retina ayrıntılı olarak incelenir.
- Ultrasonografi:
- Özellikle retina tam olarak görülemediğinde, gözün arka kısmını görüntülemek için ultrason kullanılır. Bu yöntem, retina dekolmanının tespitinde oldukça etkilidir.
- Optik Koherens Tomografi (OCT):
- Retina tabakalarının detaylı bir kesit görüntüsünü elde etmeyi sağlayan bu ileri teknoloji, retina dekolmanını ve diğer retina bozukluklarını tespit etmek için kullanılır.
- Flöresein Anjiyografi:
- Göz damarlarının görüntülenmesi için damar içine bir boyar madde enjekte edilir ve retinanın fotoğrafları çekilir. Bu yöntem, retina altında sıvı birikimini veya retina yırtıklarını tespit etmek için kullanılabilir.
Teşhis sürecinde, hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi de dikkate alınır. Retina dekolmanı belirtileri arasında ışık çakmaları, uçuşan cisimler, görüş alanında gölgeler veya karanlık bölgeler yer alabilir. Bu belirtiler mevcutsa, acil tıbbi yardım almak önemlidir.
RETİNA DEKOLMANININ TEDAVİSİ NASILDIR?
Retina yırtılması veya deliği henüz ayrılmaya başlamamışsa, göz cerrahınız retina ayrılmasını önlemek ve görüşü korumak için aşağıdaki prosedürlerden birini önerebilir.
- Lazer cerrahisi (fotokoagülasyon): Cerrah, lazer ışınını gözbebeği yoluyla göze yönlendirir. Lazer, retina yırtığı çevresinde yanıklar oluşturarak, genellikle retinayı altta yatan dokuya perçimler (kaynatır).
- Dondurma (kriyopeksi): Gözünüzü uyuşturmak için size lokal anestezi verdikten sonra, cerrah gözün dış yüzeyine doğrudan yırtığın üzerine bir dondurma probu uygular. Donma, retinanın göz duvarına sabitlenmesine yardımcı olur.
Bu prosedürlerin her ikisi de ayakta tedavi bazında yapılır. İşlemden sonra muhtemelen birkaç hafta kadar koşmak gibi gözlerinizi yorabilecek aktivitelerden kaçınmanız tavsiye edilecektir.
Pnömatik retinopeksi
Retinanız ayrıldıysa, tercihen tanı konulduktan sonraki birkaç gün içinde onu yatıştırmak için ameliyata ihtiyacınız olacaktır. Cerrahınızın önereceği ameliyat türü, ayrılmanın şiddeti de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.
- Gözünüze hava veya gaz enjekte edilmesi. Pnömatik retinopeksi adı verilen bu prosedürde cerrah, gözün orta kısmına (vitreus boşluğu) bir hava veya gaz kabarcığı enjekte eder. Düzgün konumlandırılırsa kabarcık, deliğin veya deliklerin bulunduğu retina alanını göz duvarına doğru iter ve sıvının retinanın arkasındaki boşluğa akışını durdurur. Doktorunuz ayrıca retina yırtıklarını onarmak için işlem sırasında kriyopeksi kullanır.
Retinanın altında biriken sıvı kendi kendine emilir ve retina göz duvarına yapışabilir. Hava veya gaz kabarcığını doğru pozisyonda tutmak için başınızı birkaç gün kadar belirli bir pozisyonda tutmanız gerekebilir. Kabarcık sonunda kendi kendine yeniden emilecektir.
- Gözünüzün yüzeyini girintili hale getirmek. skleral çökertme adı verilen bu prosedür, cerrahın etkilenen bölge üzerinden gözünüzün beyaz kısmına (sklera) bir parça silikon malzeme dikmesini içerir. Bu prosedür, göz duvarını girintiler ve vitreus’un retina üzerindeki çekişinin neden olduğu kuvvetin bir kısmını hafifletir.
Çok sayıda yırtık, delik veya geniş bir yırtık varsa, cerrahınız tüm gözünüzü bir kemer gibi saracak bir skleral toka oluşturabilir. Toka görüşünüzü engellemeyecek şekilde yerleştirilir ve genellikle kalıcı olarak yerinde kalır.
- Gözdeki sıvının boşaltılması ve değiştirilmesi. Vitrektomi adı verilen bu prosedürde, cerrah vitreusu, retinayı çeken herhangi bir dokuyla birlikte temizler. Daha sonra retinanın düzleşmesine yardımcı olmak için vitreus boşluğuna hava, gaz veya silikon yağı enjekte edilir.
Sonunda hava, gaz veya sıvı emilecek ve vitreus boşluğu vücut sıvısıyla yeniden dolacaktır. Silikon yağı kullanılmışsa aylar sonra ameliyatla alınabilir.
Vitrektomi skleral çökertme prosedürüyle birleştirilebilir.
Ameliyattan sonra görüşünüzün iyileşmesi birkaç ay sürebilir. Başarılı bir tedavi için ikinci bir ameliyata ihtiyacınız olabilir. Bazı insanlar, kaybettikleri görme yetilerinin tamamını hiçbir zaman geri kazanamazlar. Ancak unutulmamalıdır ki az görmek hiç görmemekten daha iyidir.
Web sitemizin içeriği bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur. Teşhis ya da tedavi önerisi niteliğinde değildir. Kesin tanı ve tedavi için bir göz hekime müracaat edilmesi gerekmektedir.
Comments are closed