Bizimle ilgili tüm gelişmelerden haberdar olmak için E-Bülten'e kaydolabilir veya bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Excimer Lazer

Lazer Göz Çizdirme Ameliyatı

Lazer göz çizdirme ameliyatı Excimer Lazer cihazı ile yapılmaktadır.

Excimer Lazer Nedir?

Excimer Lazer, göz cerrahisinde kullanılan bir tür lazer teknolojisidir. Bu lazer, ultraviole bir argon florür gaz karışımı kullanılarak üretilir. Excimer Lazer gözün kornea tabakasını şekillendirerek miyop (kısa görme), hipermetrop (uzak görme) ve astigmat göz kusurlarını düzeltir.

Lazerle göz çizdirme ameliyatı, üç değişik şekilde yapılır. Bunlar LASIK (Lazer Yardımlı In Situ Keratomileusis), PRK (Fotorefraktif Keratektomi) (diğer adıyla No Touch lazer) ve LASEK (Lazer Epithelial Keratomileusis)

Excimer Lazer güvenli ve etkili bir yöntem olarak kabul edilir.

Lazer Göz Çizdirme Yöntemi Kimlere Uygundur?

Excimer Lazer tedavisi, göz kusurlarını düzeltmek isteyen ve belirli kriterleri taşıyan kişilere uygulanır. İdeal adaylar şunlardır.

  1. Stabil Göz Kusuru: Göz numarasının son 1 yıl içerisinde 0,5 dereceden fazla artmaması.
  2. 18 Yaş ve Üzeri: Çocukluk ve ergenlik döneminde göz numarasında artma görülebileceği için, göz çizdirme lazeri 18 yaşından sonra yapılmalıdır.
  3. Göz Sağlığı: Gözde enfeksiyon, göz tansiyonu ve başka göz hastalıkları olmamalıdır.
  4. Kornea Kalınlığı: Korneanın yeterli kalınlığa sahip olması önemlidir, çünkü Excimer Lazer tedavisinde korneanın bir kısmı lazerle şekillendirilmektedir.
  5. Genel Sağlık Durumu: Örneğin diyabet veya otoimmün hastalıklarında Excimer Lazer tedavisi uygun değildir.
  6. Görme Kusurunun Türü: Miyop (kısa görme), hipermetrop (uzak görme) ve astigmat gibi belirli göz kusurlarının düzeltilmesinde uygulanır.

Herkes Excimer Lazer tedavisine uygun olmayabilir. Bu sebeple, göz çizdirme tedavisi düşünen kişilerin bir göz hekimi tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gereklidir. Göz hekimi, kişinin özelliklerini ve ihtiyaçlarını değerlendirerek en uygun tedavi seçeneklerini önerebilir veya uygun olup olmadığını belirleyebilir. 

Kimlere Lazer Göz Çizdirme Yöntemi Uygulanamaz?

  1. Stabil Olmayan Göz Kusuru: Göz numarası son bir yıl içinde 0,5 dereceden fazla artanlar.
  2. Kornea Kalınlığının Yetersizliği: Kornea kalınlığı yeterli olmayanlar.
  3. Göz Hastalıkları: Aktif enfeksiyonlar, keratokonus, retina hastalıkları.
  4. Gebelik:
  5. İmmunolojik Sorunlar: Bağ dokusu hastalıkları, şiddetli göz kuruluğu, otoimmün hastalıkları olanlarla immünsüpresif tedavi alanlara Excimer Lazer tedavisi uygulanamaz.
  6. Göz Yaralanmaları: Önceki göz yaralanmaları ve/veya geçirilmiş cerrahi girişimler Excimer Lazer tedavisi için kontraendike olabilir.
  7. Katarakt: Kataraktı olanlar.
  8. Yaş: 18 yaş altı kişiler.

Kaç Çeşit Excimer Lazer Yöntemi Vardır?

  1. LASIK(Lazer Yardımlı In Situ Keratomileusis): LASIK prosedürü, miyopi (kısa görme), hipermetropi (uzak görme) ve astigmatizma gibi göz kusurlarının düzeltilmesi için yaygın olarak kullanılan bir Excimer Lazer yöntemidir. En sık kullanılan yöntemdir.
  2. PRK (Fotoretraktif Keratektomi)(No Touch Yöntemi): Korneanın üst tabakası kaldırılmadan direkt korneaya lazer uygulanması yöntemidir. Dezavantajları; daha ağrılı olması, geç iyileşme ve numaranın geriye dönüşme riskinin yüksek olmasıdır.
  3. LASEK:(Lazer Epithelial Keratomileusis): Bu prosedürde kornea epiteli yumuşatılarak kaldırılır. Lazer uygulandıktan sonra epitel tabakası tekrar kapatılır.

PRK ve LASEK yöntemleri daha çok ince kornealarda tercih edilmektedir.

Göz hekimi hastasını kapsamlı muayene ettikten sonra hangi yöntemin ona uygun olduğuna karar verir.

PRK (No Touch) yönteminde iyileşme geç olmaktadır. 2-3 gün ağrı olmaktadır. Tam iyileşme 2-3 ay sürmektedir.

LASIK yöntemi ağrılı değildir. İyileşme hızlıdır. Bir gün sonra kişi 10/10 görebilmektedir.

Lazer Göz Çizdirme Öncesi Muayene:

Excimer Lazer öncesi gözün tedaviye uygun olup olmadığına bir dizi muayene yöntemiyle karar verilir. Bu yöntemler:

  1. Göz Numarasının Ölçümü: Göz numaraları ilaçsız ve ilaçlı bir şekilde ölçülür. En iyi gördüğü göz numarası tespit edilir.
  2. Kornea Haritalama (Topografi) ve Kornea Kalınlığına Bakılması.
  3. Göz Hastalıklarının Değerlendirilmesi: Enfeksiyon, göz tansiyonu ve göz içi iltihaplanmanın (üveit) değerlendirilmesi.
  4. Gözbebeğinin Büyütülmesi: Bu şekilde santral ve periferik retinanın değerlendirilerek retinada delik, yırtık tespiti.

Retinada yırtık veya delik tespit edilmesi durumunda, önce argon lazerle tedavi edilir. Ardından, 1 ay beklenerek Excimer Lazer tedavisi yapılabilir.

Lazer Tedavisi Sırasında Yapılan İşlemler:

Hasta lazer masasına yatırılır. Her iki göz kapağı ve çevresi steril solüsyonlarla silinir. Göze steril göz örtüsü örtülür. Lazer uygulanarak göze anestezik göz damlası damlatılır. Kapaklar bir ekartör yardımıyla açılır. Hastaya yukarıda yanıp sönen yeşil ışığa bakması söylenerek lazer tedavisine başlanır. Lazer 5-10 saniye sürer. Bu esnada hastaya gözünü oynatmaması söylenir. İlk gözün lazeri tamamlanarak diğer gözün lazer tedavisine geçilir. Aynı işlemler yapılarak lazer tedavisi bitirilir. Bazı durumlarda göze koruyucu kontakt lens takılır. Bu lensler bir gün sonra çıkarılır.

Hastalar lazere gelirken göz makyajı yapmamalı ve parfüm kullanmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar da en az 2 gün önceden kesilmelidir. Parfüm göz lazer cihazının ayarlarını bozabilmektedir.

Lazer Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Excimer Lazer işlemi tamamlandıktan sonra hastaya ışıktan ve tozdan koruyucu bir gözlük verilir. İlaçlarını ne şekilde kullanacağı anlatılarak ve bir gün sonrasına kontrol randevusu verilerek taburcu edilir. Hastanın üç farklı damla kullanması gereklidir. Bir antibiyotikli, bir kortizonlu göz damlası; bir de suni gözyaşı damlası verilir. Antibiyotikli ve kortizonlu damlalar toplam 1 ay, suni gözyaşı damlası 6 ay kullanılır. Lazer sonrası gözde 3-4 saat boyunca hafif bir batma olabilir. Sonra bu da geçer. Damlalar, uyuyana kadar her saat başı damlatılır. Uyku esnasında sabaha kadar damlatılmaz. Sabah uyandıktan sonra damlatılarak kontrole gelinir. Birinci günden itibaren 1 ay boyunca günde 5 kez damlatılır. Bir ay sonra suni göz yaşı dışındaki damlalar kesilir, suni göz yaşına 6 ay boyunca devam edilir. İlk gün ağrı kesici içilebilir.

İlk gün televizyon seyredilmemeli, cep telefonuna ve bilgisayara bakılmamalıdır. İyileşmenin hızlı olması için göz kapakları mümkün olduğu kadar kapalı tutulmalıdır. Lazer günü araba kullanılması ve işe gidilmesi uygun değildir.

İlk 24 saat gözler ovalanmamalı, kaşınmamalı ve ellenmemelidir. Lazerden sonraki gün yüz yıkanabilir, duş alınabilir. Ancak göze sabun ve şampuan kaçmamasına özen gösterilmelidir.

Lazerden sonra denize ve havuza girilebilir ancak baş suya sokulmamalıdır. İdeali havuz ve deniz gözlükleriyle suya girilmesidir.

Lazerden sonra 1 ay göz makyajı yapılmamalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular:

Ameliyat esnasında ağrı hissedilmez. Ancak gözün serum ile yıkanması, kurulanması ve hafif bir baskı hissedilir.

LASIK yöntemiyle yapılan lazer ameliyatından sonra 3-4 saat batma hissedilir ve sulanma olur. No Touch yönteminde 2-3 gün ağrı ve sulanma olur.

Her iki gözün lazer göz ameliyatı, hastanın lazer odasına alınıp odadan çıkarılması dahil 10-15 dakika sürer. Lazer işlemi saniyeler sürmektedir.

Lazer göz ameliyatı, ileri yaşlarda olabilecek katarakt veya başka bir ameliyatı olmanıza engel değildir.

Excimer Lazer yapılan hastanın numaraları durmuş ise, elde edilen sonuç kalıcıdır. Lazer sonrası her 10 kişiden 9’unun gözü sıfır veya 0,5’in altında çıkmaktadır. 0,5 derecenin üstünde çıkan hastaların büyük çoğunda da memnuniyet üst seviyelerdedir.

Eğer gözün derece artışı durmuş ise, lazer sonrası elde edilen numara kalıcıdır.

Gözlük takmak istemeyen fakat gözlük ihtiyacı olan herkese, göz yapısı uygunsa lazer göz ameliyatı yapılabilir.

Lazer sonrası göz kuruluğu olabilir. Bunun için suni göz yaşı damlaları belli bir süre kullanılır.

Hastanın muayenesi tam olarak yapılır ve uygun yöntem seçilirse risk yok denecek kadar azdır. Tabi burada cerrahın tecrübesi ön plana çıkmaktadır.

Bu, oldukça nadir olan bir durumdur. Ancak gerekli durumlarda, kornea kalınlığı imkân veriyorsa tekrar Excimer Lazer yapılabilir. Tekrar yapılan Excimer Lazer, hasta açısından çok daha rahat olmaktadır.

Comments are closed