Bizimle ilgili tüm gelişmelerden haberdar olmak için E-Bülten'e kaydolabilir veya bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Diyabet Göz Muayenesi

Diyabet Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Diyabetik göz muayenesi, genel göz muayenesinden farklıdır. Diyabet hastalarının bu durumu muayene öncesinde doktora söylemeleri çok önemlidir. Diyabet; gözün özellikle sinir tabakasını (retina) ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozmakta ve görme kayıplarına yol açmaktadır.

Şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarına diyabetik retinopati adı verilmektedir. Diyabetik retinopatide, göz dibindeki damar hasarının seviyesi FFA (Florecein Fundus Angiography) yani GÖZ ANJİYOSU ile belirlenir. Retinada ortaya çıkan bozuklukların tedavisinde günümüzde kullanılan tek tedavi yöntemi Lazer Fotokoagulasyon´dur. Tedavi doğru zamanda ve doğru şekilde yapılırsa, şeker hastalığına bağlı görme kayıplarının önüne geçebilir.

Diyabetik Retinopati

Şeker hastalarında, lazer tedavisine rağmen devam eden sarı nokta ödeminde, göz içine kortizon (intravitreal triamsinolon enjeksiyonu) verilebilir. Hastaya yapılan detaylı retina incelemesi sonucu, şeker hastalığı dolayısıyla sonradan oluşmuş ve kan sızdıran damarlar erken teşhis edilmiş ise bu damarlar Argon Lazer yapılarak kurutulur ve kanama durdurulur. Yenilerinin oluşumu önlenir. Argon lazer tedavisi bu gibi durumlarda mevcut görmeyi muhafaza etmeye yöneliktir. Argon lazer aynı zamanda retina yırtıklarının tedavisinde de kullanılır.

Diyabetik Retinopatinin ileri dönemlerinde, göz içi kanamaları görülebilir. Bu durum genelde argon lazer tedavisine geç kalındığında ortaya çıkar. Uzun süre devam eden, görmeyi azaltan ve nükseden göziçi kanamaları, ancak vitrektomi ameliyatı ile tedavi edilebilir. Şeker hastalarında, retina normal ise yılda 2 kez göz muayenesi yapılmalıdır. Diyabetik Retinopati başladığında ise muayene 3-4 ayda bir yapılmalıdır.

Diyabet (Şeker) Hastalarında Diğer Göz Problemleri

Katarakt

Katarakt hastalığı, diyabet hastalarında daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Katarakt oluşumunu önlemek için, kan şekeri seviyenizi sürekli olarak kontrol altında tutmalısınız.

Göz tansiyonu (Glokom)

Diyabet hastalarında, diyabet olmayanlara oranla iki kat daha sıklıkta görülmektedir.

Comments are closed