Kornea tabakası gözün en ön tabakasını oluşturur. Halk tarafından et yürümesi ya da ”Kuş Kanadı” olarakta bilinen pterijium hastalığı; kornea üzerine yürüyen fibroblastik dokudur. Bu doku genellikle ilerleme göstererek hem kozmetik görünüm bozukluğu hem de görme bozukluğuna yol açar. Pterjium başlangıçta hafif damarlı iken giderek artarak kornea dediğimiz (saydam tabaka) gözümüzün en ön tabakasına doğru uzanmaya başlar ve kornea tabakasına tutunur.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Pterjium yani gözün iç tarafında et çıkması, kaşınma, batma, gibi sorunlara yol açarken zamanla astigmata da neden olarak görmeyi bozar. Çünkü pterjium ilerledikçe korneayı kendine doğru çekerek astigmat göz bozukluğuna neden olur.
• Devamlı değişen gözlük numaraları
• Gözün iç tarafında et çıkması
• Gözde kızarıklık, yanma, kaşınma, batma
• Banyodan çıkınca gözde kızarma
• Işığa bakamama
Pterjium Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Pterjium için damla hastaların ve doktorların pterjimun ilerlemesini durdurmak için kullandıkları ilk tedavidir. Gözün kurumasını engeller ve yüzeyde oluşan iltihaplanma ataklarını damla tedavisi ile düzeltmek hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Kullanılacak bu damla tedavisi kızarıklığı azaltabilir ancak kanat şeklinde kitle görüntüsünü geçirmez. Görmeyi tehdit etmeye başladığı zaman veya kişi bu durumdan rahatsız olduğunda cerrahi bir operasyonla tedavi edilir. İyi bir cerrahi ile başarı şansı % 86-95 arasında değişir. Pterjıumun cerrahisi çok özellikli bir cerrahidir. Uzman doktor tecrübesi tedavi başarısında oldukça önemlidir.