Katarakt Neden Olur?
Katarakt hastalığı, göz bebeğinin arkasındaki görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kataraktın en sık nedeni yaşlanmadır. Yaşlanma ile doğal göz lensinde (merceğinde) bir değişim gerçekleşir ve lensin saydamlığı azalarak bulanıklaşır. Bunu engelleyebilecek bir ilaç yoktur. Katarakt bir yaşlılık hastalığı olarak kabul edilse de her yaşta rastlanabilen bir durumdur. Doğuştan olabileceği gibi çocukluk, gençlik döneminde de farklı nedenler ile gelişebilir. Doğumsal kataraktlara (konjenital katarakt) nedensiz olabildiği gibi annenin hamilelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara veya kullanılan ilaçlara bağlı olabilir. Travma, göz yaralanması her yaşta katarakt gelişimine sebep olabilen bir diğer faktördür. Kortizonlu ilaçların uzun süre kullanımı, şeker hastalığı, üveit denilen göz içi iltihabı ve glokom gibi diğer göz hastalıkları da katarakt gelişimine neden olabilir.
Katarakt Ne Zaman Tedavi Edilmeli?
Katarakt erken dönemde fazla belirti göstermeyebilir. Ancak katarakt belirli bir seviyeye geldiği zaman şikayetler de artmaya başlar. En sık şikayet bulanık görmedir. Kişinin görmesini rahatsız edici düzeyde engellediği zaman, mutlaka ameliyat edilmelidir. Katarakt sadece ameliyat ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ertelemeden yapılmalıdır, aksi takdirde kalıcı görme kayıplarına yol açabilir Katarakt ameliyatı göz içi akıllı mercek ile tedavi edilebilmektedir. Katarakt ameliyatı sonrası kısa sürede kişiler net görüşe kavuşur.
Akıllı mercek tedavi yönteminde gözün içindeki mercek alınıp yerine trifokal akıllı mercek yerleştirilir. Katarakt Tedavisinde Trifokal akıllı mercekler ile uzağı ve yakını iyi görmeyi sağlarken aynı zamanda orta mesafede de iyi bir görüş sağlamak amacıyla geliştirilmiş merceklerdir.